12 pitanja sa A reprezentativcem BiH!

Nova rubrika na Balkan Interviews

Pratioci Instagram profila Balkan Interviews imali su priliku da postave svoje pitanje A reprezentativcu Bosne i Hercegovine i golmanu FK Sarajevo, Belminu Dizdareviću. Izabrali smo 12 najinteresantnijih!

Opiši se u tri riječi.

Pravedan, hrabar i iskren. Mislim da su to neke karakteristike koje me najviše krase.

Ko je tvoj golmanski uzor?

Najviše mi se sviđa stil koji ima David De Gea. Za mene on je jedan od najboljih golmana na svijetu, ima nevjerovatne reflekse i mnogo sam naučio gledajući ga kako brani.

Ko je zadužen za dobru atmosferu u svlačionici?

Većinom su za dobru atmosferu zaduženi stariji saigrači, prije svega Ahmetović i Hebibović. Mislim da će to svaki igrač isto potvrditi, jer stvarno sa njima dvojicom nikad nije dosadno.

Šta te najviše impresioniralo u “A” reprezentaciji?

U “A” reprezentaciji me najviše impresionirala dobra organizacija, jer je vidljivo da je sve na najvišem nivou. Uslovi su fantastični, pazi se na svaki detalj i bila je velika čast biti dio svega toga.

Ko je po tvom mišljenju trenutno najbolji golman na svijetu?

Za mene to je trenutno Manuel Neuer. Već dugi niz godina brani na vrhunskom nivou i donio je fudbalu taj neki novi stil i ideal kakav vrhunski golman treba biti, te pokazao da ukoliko želite biti na najvišem nivou morate dobro igrati i nogom, a ne samo biti kvalitetan među stativama.

Šta bi bio da nisi golman?

Obzirom da sam fudbal počeo trenirati u petoj godini života, nikada o drugoj profesiji nisam ni razmišljao. Nekako sam se uvijek nadao i težio ka tome da ću jednog dana biti golman i da ću se baviti time u životu.

Omiljeni saigrač?

U svlačionici našeg tima vlada zaista sjajna atmosfera, s toga ne mogu nikoga ponaosob izdvojiti, ali recimo da najveću povezanost osjećam sa saigračima sa kojima sam prošao omladinske selekcije Akademije FK Sarajevo.

Omiljena pjesma?

“Offline”-Relja i Devito.

Interesantna anegdota iz svlačionice?

Trenutno se ne mogu sjetiti neke posebne anegdote iz svlačionice, ali recimo da najviše smijeha izazovu Ahmetovićeve priče iz vremena kada je igrao u inostranstvu, te priče nas uvijek nasmiju.

Koja ti je najdraža utakmica u karijeri?

Finale “Kupa prijateljstva Zlatibor 2018.” protiv Partizana.

Mišljenje o uspjehu bh. klubova u Evropi?

Smatram da su bh. klubovi napravili solidne rezultate te da su na dobrom putu. Iskreno se nadam da ćemo mi, obzirom na kvalitet koji posjedujemo, prvi napraviti veliki poduhvat i plasirati se u tu grupnu fazu.

Za koji klub bi volio zaigrati u budućnosti?

Trenutno ne razmišljam toliko daleko, fokusiran sam na FK Sarajevo i igranje u bordo dresu, a šta vrijeme nosi vidjet ćemo.