Feđa Dudić: Tražit ćemo po igrača u svakoj liniji; Razočarali Zrinjski i Tuzla City!

Strateg Rođenih za Balkan Interviews rezimirao uspješnu sezonu

Iza Veleža je odlična polusezona, i izabranici Feđe Dudića su istu završili na odličnoj četvrtoj poziciji koja daje za pravo Rođenim da se nadaju da uz dobre igre u drugom dijelu sezonu mogu izboriti kvalifikacije za evropska takmičenja.

Svoj komentar na prvi dio polusezone za Balkan Interviews je dao šef stručnog štaba – Feđa Dudić.

Vaša ekipa je odigrala vrlo dobru polusezonu, iako se odaje dojam da je na vašem kontu mogao biti i veći broj bodova. Da li ste Vi zadovoljni stanjem na tabeli?

“Stanjem na tabeli sigurno da možemo biti zadovoljni, a da smo mogli imati još koji bod više to je sigurno. Pogotovo u utakmicama koje smo vodili i u kojima smo bili bolji protivnik na terenu.”

Iako raspolažete odličnom ekipom, evidentno je da nemate širok roster, što može predstavljati problem u borbi za vrh tabele. Na kojim pozicijama smatrate da su najbitnija pojačanja?

“Sa povratkom tri povrijeđena igrača Hasanovića, Chesmedzieva i Behrama tražit ćemo još dva do tri kvalitetna igrača, po jednog u svakoj liniji.”

Ove sezone svjedočimo očitom poboljšanju kvalitete fudbala u Premijer ligi, jesu li klubovi na dobrom putu za iskorak u evropskim takmičenjima i šta je to što bh. klubove koči na tom putu?

“Evidentan je iskorak i na europskoj sceni, što pokazuju rezultati Sarajeva i Zrinjskog ove sezone na evropskim utakmicama. Treba nam još bolja infrastruktura sigurno i kontinuitet u ekipama, a ne da se mijenja svaki prelazni rok po 10-ak igrača.”

Potvrda kvalitetnog rada u FK Velež je svakako i poziv u A reprezentaciju koji je dobio Samir Zeljković, nažalost nije imao priliku da debituje usljed pozitivnog testa na COVID-19, mislite li da će i novi selektor imati sluha za igrače iz domaće lige?

“Za Samira mi je žao to što mu se dogodila ta nesreća sa COVID-19 i da nije debitovao, ali sigurno da će on u budućnosti naći svoje mjesto u reprezentaciji.”

Da li je Velež već dobio određene ponude za svoje najbolje igrače? Kakav je Vaš stav po pitanju ponuda, ima li potrebe za prodajom ili ćete pokušati sačuvati ekipu na okupu?

“Bilo je ljetos nekih ponuda, ali nisu bile zadovoljavajuće za klub. Mislim da sada trebamo zadržati sve najbolje igrače i probati ostvariti veliki rezultat za klub i izboriti evropsko takmičenje. U budućnosti klub sigurno mora jedan dio budžeta obezbijediti kroz prodaju igrača.”

Šta biste izdvojili kao tajnu uspjeha ekipe Veleža?

“Naša najveća tajna uspjeha je sigurno dobra atmosfera u svlačionici, kao i to što zajedno predstavljamo dobru družinu. Nemamo jake individualce, ali imamo jak tim, a to je po meni možda i najvažnije za dobar rezultat.”

Koja ekipa vas je naprijatnije iznenadila, a koja najneprijatnije u ovoj sezoni?

“Najprijatnije iznenađenje je sigurno ekipa Širokog Brijega koja je sa mladom ekipom odigrala odlično i ostvarila zapažene rezultate, a s obzirom na budžet i postojeći roster igrača, mislim da su Zrinjski i Tuzla City morali više napraviti.”