HOĆE LI FUDBALSKI SAVEZ REAGOVATI NA VRIJEME: Mogu konkurisati za nekoliko reprezentacija, BiH me još uvijek nije kontaktirala!

Potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine za Balkan Interviews

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine raspolaže sjajnim igračima širom Evrope, ali nerijetko neprofesionalnost i nedovoljno brze reakcije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, rezultiraju time da za veliki broj tih igrača, dres Bosne i Hercegovine ostaje nedosanjani san. Naime, kolika god da je želja kod igrača iz dijaspore da nose dres svoje domovine, izrevoltirani nepravednim zapostavljanjem i nelogičnim odlukama saveza, nerijetko svoju sreću potraže u dresu drugih evropskih reprezentacija.

Jedan od igrača čije će se ime zasigurno još spominjati u bh. medijima je i Adi Nalić, igrač švedskog prvaka Malmöa.

23-godišnji napadač se za Balkan Interviews predstavio svim navijačima Bosne i Hercegovine i otkrio dosta toga zanimljivog o sebi.

Nakon proslave titule prvaka Švedske, ispostavilo se da je dvanaest igrača Malmöa zaraženo koronavirusom, a jedan od njih je bio i mladi Adi.

“Titula švedskog prvaka je moj prvi veliki timski uspjeh i ima posebno značenje za mene. Osvojili smo titulu tri kola prije završetka prvenstva, nakon utakmice sa Siriusom je već bilo jasno da smo prvaci. Ipak, za tu utakmicu je vezana i jedna nesvakidašnja anegdota. Na slavlju poslije te utakmice, dvanaest igrača se pokazalo pozitivnim na Covid-19, tako da je klub bio zatvoren u reprezentativnoj pauzi. Jedanaest igrača je propustilo narednu utakmicu protiv Hammarbyja. Ja sam bio jedan od tih igrača. Svi igrači su bili zdravi u posljednjoj utakmici protiv Östersunda, u utakmici nakon koje smo dobili pehar koji je mnogo vrijedan klubu i nama igračima.
Malmö FF ima najviše osvojenih titula. Naravno da sam sretan što mogu biti dio te bogate klupske tradicije i što sam mogao doprinijeti osvajanju 21. titule ovog kluba. Malmö kao klub ima veliki status u društvu i ponosan sam zaista što predstavljam ovaj klub.”

Nalić u 2020. godini ima 20 utakmica odigranih u dresu Malmöa, uz dva gola i dvije asistencije, prema podacima preuzetim sa portala www.transfermarkt.com

Bez obzira na jaku konkurenciju u klubu, Nalić se ove sezone izborio za više nego solidnu minutažu.

“Malmö je najbolji skandinavski klub. Malmö je klub sa najjačom konkurencijom na mojoj poziciji, možda u posljednjih nekoliko godina. Mnogo reprezentativaca različitih zemalja konkuriše za mjesto na mojoj poziciji. Ipak sam uspio napraviti veliku minutažu i dati dobar doprinos ekipi sa asistencijama i postignutim golovima. Igrali smo paralelno i švedski kup i Evropsku ligu. I u ta dva takmičenja sam imao dosta dobar učinak sa odigranim utakmicama, golovima i asistencijama. Zadovoljan sam, iako naravno uvijek težim ka boljem.”

Adi dolazi iz sportske porodice, a njegov otac Zlatan je bh. javnosti jako dobro poznat kao bivši trener FK Sloboda i FK Tuzla City.

“Fudbal je moja porodična tradicija više od 50 godina. Ljubav prema fudbalu naslijeđena je od djeda, oca i Sandra (starijeg brata), koji je takođe odličan fudbaler. Sigurno je da ta sva genetika ima veze sa tim kakav igrač sam ja danas. Ako dodam da je i mama Marija bila reprezentativna rukometašica, onda je jasno da sport, na moju sreću, nisam mogao izbjeći.
Zaista sam sretan što imam takvu podršku od porodice, a naravno da moj otac ima najveći udio u svemu što sam postigao do sada. Imam sreću da, osim što moj otac radi na najvišem elitnom fudbalskom nivou, ujedno je i normalan roditelj. Uvijek smo birali  klubove prema mogućnosti igranja, ostvarivanju statusa i liderskih osobina u timu. Mislim da smo sasvim uspjeli u tome. U mojoj porodici smo uvijek bili opredijeljeni da se osjećamo dobro i nismo vođeni finansijskim interesom. Kao dijete sam imao mogućnost da igram u akademijama najvećih svjetskih klubova Milana, Fiorentine, njemačkih i engleskih velikana itd. Odlučili smo ipak da se razvijam u rodnom gradu uz porodicu. Procijenili smo da nisam bio dovoljno spreman u tom trenutku za odvojen život i otac mi je rekao da ću u veće kubove doći kao odrastao igrac, a da je sada najbolje za mene da se vratim kući i razvijam u kućnom miljeu.”

Malmö će sljedeće sezone igrati u kvalifikacijama najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja – Lige prvaka.

“Sa ovom titulom smo izborili nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka sljedeće godine. Vrlo je bitno za igrače i klub da se pojave u tim takmičenjima i igraju grupnu fazu. Nadam se da ćemo to uspjeti. Često je klub bio u grupnim fazama takmičenja kao što je to bilo i početkom ove godine kada smo ispali od Wolfsburga u šesnaestini finala Evropske lige. Nažalost, ove godine se nismo plasirali u grupnu fazu jer smo u posljednjem meču izgubili od odlične Granade.”

Mladi napadač je upisao minutažu i u Evropskoj ligi

Poznato je da se fudbaleri rado opuštaju uz videoigre, ali mladi napadač Malmöa razonodu pronalazi u drugim stvarima.

“Malo je zaista slobodnog vremena. Ako ga i dobijemo onda ga koristim za oporavak ili eventualno neki dodatni trening. Dešava se zaista često da treniram dodatno. Jedan sam od rijetkih fudbalera koj ne igra FIFA niti neke druge igrice. Ako imam vremena najčešće ga provodim u nekoj kafeteriji uz kafu sa društvom sa kojima sam odrastao i porodicom. U klubu se naravno često organizujemo Anel (Ahmedhodžić op.a.) i ja i provedemo poslijepodne skroz neobavezno uz kafu, negdje na mirnom mjestu u gradu sa dobrim foteljama. Marko Johansson, koji takođe ima naše porijeklo, Sarr, Rakip i Bonke su takođe naše često društvo kada smo slobodni.”

Što se tiče transfera, potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine priželjkuje transfer u lige petice.

“Tačno je da je moj klub imao određene ponude za mene ljetos. Međutim klub je bio dostojan svog stava da u tom trenutku nisam bio na prodaju i da su željeli da me zadrže. Moj ugovor koji imam sa Malmöm je do decembra 2022. godine. Ja sam relativno mlad, ali vrlo iskusan igrač koji već 4 godine igra na najvišem nivou i u svim klubovima do sada sam imao tu ulogu lidera. Nadam se da ću to ostvariti i u ovoj jakoj konkurenciji u Malmöu i da ću napraviti karijeru kakvu su i moji saigrači imali. Većina igrača Malmöa je starija od 30 godina. Imam iskustvo već drugu godinu i iz evropskih takmicenja gdje sam odigrao skoro sve utakmice, upisao se u strijelce i asistente. Moj prioritet je uvijek bila igra. Sada sam fokusiran na svoj klub, a siguran sam da ću se okušati i u ligi petice u bliskoj budućnosti, ukoliko naravno budem zdrav.”

Adi u društvu svog oca, fudbalskog stručnjaka, Zlatana Nalića

Po pitanju reprezentacije čiji će dres nositi u budućnosti, Adi je još uvijek zagonetan.

“Pozicija koju ja igram (desetka), se tretira kao najkonkurentnija pozicija u svijetu u svim klubovima i reprezentacijama. Samim tim mi je put do reprezentacije malo otežan. Što se tiče reprezentacije, administrativno gledajući, mogu konkurisati za nekoliko reprezentacija. Nisam još nastupio za A reprezentaciju niti jedne države. U januaru sam bio aktuelan za nastupe u Švedskoj, a iz Bosne nikada nisam imao nikakvih kontakta do sada. Uzimajući u obzir nivo na kojem trenutno igram i kakve partije pružam, vrlo je realno očekivati i prvi nastup za neku reprezentaciju uskoro.”