Hrvatski stoper je rođen 2005. godine, a vrijedi više od 2.000.000€; Imao je ponude Milana i Juventusa!

Transfer uz bonuse može dosegnuti i do 3.000.000€

Rijedak je slučaj u današnjem nogometu da klubovi koji prodaju svoje igrače iz mlađih kategorija uspiju zaraditi barem pristojna obeštećenja. Upravo zato je priča o Roccu Žikoviću, 16-godišnjem stoperu iz Hrvatske, odjeknula u svim domaćim medijima krajem januara ove godine. NK Istra za transfer ovog mladića, uz bonuse, može inkasirati i do 3.000.000€!

O kakvom se talentu radi govori i činjenica da je Red Bull Salzburg nestrpljivo čekao 21. januar, dan kada je Rocco napunio 16 godina, kako bi mogli ostvariti transfer.

Žiković je za Balkan Interviews otkrio razne zanimljivosti.

Za početak nam je otkrio njegove impresije o prva tri mjeseca u klubu.

“Već sam skoro tri mjeseca ovdje i stvarno sam jako zadovoljan s treninzima i s pristupom svih trenera i suigrača prema meni. Ipak, najviše me impresionirao trening centar kakav sigurno nema nijedan klub na Balkanu.”

Interesa za njegovim angažmanom nije manjkalo, a vjeruje da je napravio pravi izbor.

“Imao sam ponude od Milana, Dinama, Juventusa, Benfice… Ali vjerujem da je ovo jedini ispravan put za mene. Red Bull je jedan od najboljih klubova u Europi za mlade igrače i meni je čast kao mladom igraču igrati za ovaj klub.”

Rijetkost je u evropskom nogometu pronaći kadeta čija se vrijednost broji u milionima. Za Rocca je prema podacima dostupnim na transfermarkt.de plaćeno čak 2.000.000€.

“Pa da, platili su jako veliku odštetu Istri 1961 i stvarno sam ponosan zato što smo realizirali taj transfer. Ne stvara mi veliki pritisak i vjerujem da ću se jako dobro uklopiti u igru Red Bulla i puno im pomoći kada krenem igrati.”

Nije teško pogoditi koga vidi kao nogometnog uzora.

“Moji nogometni uzor je Luka Modrić. Obožavam ga gledati kako igra i šta radi s loptom.”

Interesovalo nas je i šta mu najteže pada kao 16-godišnjaku udaljenom od svoje kuće.

“Istina, ja sam još jako mlad, ali tu živim sa dosta mladih igrača i onda mi ništa ne pada teško. Stalno se družimo, igramo nogomet i uživamo. Živim život koji sanja svaki mladi nogometaš i stvarno sam jako sretan radi toga. Najteže mi pada to što sam daleko od obitelji i što zbog korone oni ne smiju dolaziti u Salzburg.”

Njegovi nogometni ciljevi su jasni.

“Moj cilj je da zaigram za seniorsku ekipu Red Bulla. Najveći san mi je igranje za A reprezentaciju Hrvatske.”

Još uvijek prati svoj bivši klub – Istru 1961.

“Naravno da pratim. Vjerujem da će izboriti opstanak u ligi i mislim da imaju velike šanse u Kupu. Ipak je to jedna utakmica u kojoj je sve moguće i to su pokazali protiv Rijeke.”

Iako su mjere u Austriji dosta stroge, Rocco stigne razgledati Salzburg.

“Ovdje je dosta strogo radi korone. Nisu otvoreni restorani i kafići, ali naravno kada imamo slobodno vrijeme možemo otići prošetati i razgledati grad.”