Igrač portugalskog Estorila: Bilo je onih koji su govorili da nisam dovoljno dobar za evropski fudbal!

Hodžić za Balkan Interviews

Napraviti transfer iz lige koja je na glasu na kakvom je Premijer liga Bosne i Hercegovine, i to u drugu španjolsku ligu, zasigurno nije mali podvig. Činjenica da je ovaj transfer napravio Armin Hodžić, doskorašnji igrač FK Sloboda, kluba koji već duži niz godina ne uspijeva da se priključi vrhu bh. fudbala, dodatno daje na težini ovome transferu.

Bh. javnost je sa dosta čuđenja ispratila transfer mladog Hodžića, s obzirom na to da je FK Sloboda objavila kako je Hodžić novi igrač španjolskog drugoligaša Alcorcona, da bi samo par dana poslije veznjak završio u dresu portugalskog drugoligaša Estorila.

Armin je za Balkan Interviews otkrio o čemu se radi, a konfuzija je prenesena i na popularni Transfermarkt.com, na kojem je Hodžić upisan kao igrač Estorila, iako za ovaj klub igra na posudbi.

“Transfer u Alcorcon je realizovan, kako je i bilo planirano. Ugovor je potpisan na četiri godine, a sa Estorilom me povezuje posudba koja je planirana na godinu dana.”

Jedan ovakav transfer zasigurno zahtijeva puno više rada, kako bi igrač bio potpuno spreman za nova iskušenja i izazove.

“Kao i svaki profesionalni fudbaler, želja i cilj su mi bili transfer u inostranstvo. To je zahtijevalo mnogo vremena i mnogo odricanja koji su vrijedili.”

Prije se dešavalo da mladi igrači iz BiH “požure” u inostranstvo, pa da se još brže vrate, ali Armin ne osjeća pritisak zbog toga.

“Ne osjećam pritisak povodom toga. Radujem se novim izazovima i veoma sam zadovoljan profesionalizmom i atmosferom u novoj ekipi.”

Život fudbalera zahtijeva razna odricanja, ali Hodžić smatra da se to na kraju i isplati.

“Naravno da je bilo brojnih odricanja jer bez toga nema napretka. Poštujući sva pravila i prevazilazeći sve prepreke na putu, došao sam ovdje gdje sam.”

Na zimu se njegovo ime spominjalo u kontekstu pojačanja FK Sarajevo, ali kako kaže, bila je riječ o medijskim dezinformacijama.

“FK Sarajevo nikad nije bio opcija. Projekat je bio razvoj i igranje, a ideja o mom odlasku u Sarajevo je nametnuta od strane medija.”

Problem sa kojim se mnogi mladi igrači susreću, jesu razni komentari i između ostalog osporavanje njihovog kvaliteta.

“Psihičku stabilnost sam uspio održati vjerom ljudi koji su zaslužni za moj transfer. Vjerujući da radom i kvalitetom mogu doći do cilja, zajedno smo odradili odličan posao. To sve ne bi bilo lako bez podrške moje porodice i moje djevojke, koja je uvijek bila tu uz mene. Naravno da je tu bilo i onih koji su govorili da nisam kvalitet za evropski fudbal, ali i to je razlog da budem bolji.”

Prema Arminovom mišljenju, bh. klubovi nisu daleko od igranja grupnih faza evropskih takmičenja.

“Neosporivo je da klubovi Premijer lige imaju kvalitet i igrače koji su dostojni evropskih takmičenja. Poduzimanjem nekih koraka i trudom, klubovi iz Premijer lige itekako mogu zaigrati u Evropi.”

Za kraj, Hodžić je mladim igračima koji nas prate poručio šta je to najbitnije kako bi postigli svoje ciljeve.

“Mladima bih poručio da rade na sebi i da na svom putu do profesionalnih igrača moraju raditi i živjeti fudbal 24 sata. Rad, trud, volja i ljubav prema fudbalu, ali i mnoga odricanja se uvijek isplate.”