IZABRALI SMO NAJBOLJEG SPORTSKOG DIREKTORA NA BALKANU: Darko Gašić zasluženo odnio pobjedu!

Nakon što je ove sezone na Balkan Interviews premijerno napravljen izbor timova sezone za sve balkanske lige, odlučeno je da se nagradi i najbolji sportski direktor Balkana. Svakako da ljudi koji rade iz sjene i o kojima se rijetko priča, zaslužuju jedan vid priznanja za svoje uspjehe.

U užem izboru, koji su predložili pratioci Balkan Interviews Instagram profila, našli su se Mindagaus Nikoličius (HNK Hajduk Split), Džemil Šoše (FK Velež Mostar), Darko Gašić (FK Radnik Surdulica) i Marko Camaj (FK Dečić Tuzi).

Mindagaus Nikoličius

Litvanac je u januaru tekuće godine, nakon trogodišnje epizode u Gorici, u punom smislu te riječi, pojačao Hajduk. Nakon odličnog posla koji je obavljao u klubu iz okolice Zagreba, za samo jedan prelazni rok je pokazao koliko će značiti za velikana iz Splita. Uspio je dovesti nevjerovatnog Marka Livaju, sada i Josipa Eleza, jedan je od najzaslužnijih je za ostanak mlade superzvijezde Stipe Biuka. Svijetla budućnost je pred Hajdukom dok je na čelu sportskog sektora gospodin Nikoličius.

Džemil Šoše

Velež je nakon 33 godine napokon izborio kvalifikacije za evropsko takmičenje, a jedan od najzaslužnijih za veliki uspjeh je sigurno gospodin Šoše. Kao što je i šef stručnog štaba Rođenih spominjao u jednom od intervjua, Šoše je mnogo više od sportskog direktora i radi sve što je potrebno kako bi Velež funkcionisao na visokom nivou. Sada će pred sobom imati pravi ispit u vidu evropskih utakmica i samoj pripremi ekipe za iste.

Darko Gašić

Čovjek koji je na poziciji sportskog direktora Radnika već punih šest sezona. Pravi uspjeh je napravio u ovoj sezoni kada se ekipa domogla polufinala Kupa Srbije, te zauzela historijsko šesto mjesto u LingLong Super ligi Srbije. Također je afirmisan i najbolji strijelac lige i novopečeni A reprezentativac Srbije – Milan Makarić.

Marko Camaj

Klub iz mjesta Tuzi je u svojoj prvoj sezoni nakon plasmana u najjači rang takmičenja u Crnoj Gori, ostvario je treće mjesto na tabeli i domogao se finala Kupa u kojem je poražen od Budućnosti. Afirmisani su i mnogi mladi igrači, Kristijan Vulaj i Adrijan Rudović su postali A reprezentativci Crne Gore. Sada na red dolazi priprema ekipe za evropska takmičenja.

Naš izbor – Darko Gašić

Iako je do samog kraja vladala neizvjesna trka između kandidata, odlučili smo da nagradu najboljeg sportskog direktora zaslužuje sportski direktor FK Radnik Surdulica – Darko Gašić. Izbor ćemo potkrijepiti i argumentima. U obzir smo uzimali budžete, konkurenciju i uspjehe koju su sportski direktori zabilježili. Ranije spomenuti Milan Makarić je selektiran upravo od strane gospodina Gašića. Sada se spominje njegov transfer i očekuje se da klub iz Surdulice inkasira preko milion eura. Najstandardniji igrači u ovoj sezoni su već nekoliko sezona u klubu, a to je direktno rukopis sportskog direktora. Također, pravi dokaz njegove odlične procjene jeste i činjenica da je dao šansu Slavoljubu Đorđeviću, neafirmisanom mladom treneru, koji je prije ovog angažmana radio samo u omladinskom fudbalu. Posebno je fascinantna činjenica da Radnik sa dosta skromnim budžetom (jedan od najmanjih u Super ligi) u odnosu na ostale klubove u ligi, uspijeva da svaku sezonu završi u sredini tabele i afirmiše bar jednog igrača. Do sada su napravljeni odlični transferi, od kojih izdvajamo – Igor Zlatanović u Mallorcu, Nikola Vasiljević u Crvenu Zvezdu, Samuel Owusu je sada standardni reprezentativac Gane. Owusua je u Radnik doveo upravo gospodin Gašić iz lokalnog nižerazrednog kluba iz Gane. Model rada Darka Gašića se svodi na dovođenje mladih neafirmisanih fudbalera iz nižih liga, a sve to radi preko jedne od najbolje organizovanih skauting službi na području Balkana, koju je lično organizovao. Na samom kraju bitno je naglasiti da je Surdulica grad sa samo 20.000 stanovnika.