Jaka Bijol: Najteži rival u grupi je Hrvatska, cilj nam je plasman na Svjetsko prvenstvo!

Ekskluzivni intervju sa reprezentativcem Slovenije!

Slovenačka fudbalska reprezentacija nema potrebe za brigom za svoju budućnost, uzevši u obzir sve slovenačke mlade igrače koji sa mnogo uspjeha igraju širom Evrope. Jedan od njih je i Jaka Bijol, vezni igrač moskovskog CSKA, koji trenutno, kao posuđen igrač, nosi dres njemačkog drugoligaša Hannovera.

21-godišnji veznjak je član Hannovera od septembra, kada je u želji za većom minutažom napustio rusku prijestolnicu. Brzo se snašao i postao neizostavan član udarne postave devetoplasirane ekipe popularne “cvajte”.

Pored klupskih uspjeha, Bijol može biti zadovoljan i sa reprezentativnom karijerom. Izabranike selektora Matjaža Keka već za dva mjeseca očekuju utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Slovenija je smještena u grupu H, u kojoj će se za plasman na svjetsku smotru boriti sa Hrvatskom, Kiprom, Maltom, Rusijom i Slovačkom.

Jaka je u razgovoru za Balkan Interviews otkrio svoje mišljenje o najtežem protivniku u kvalifikacijama, ali i o ambicijama Hannovera u vidu eventualnog plasmana u Bundesligu.

U dosadašnjoj karijeri ste igrali u Sloveniji, Rusiji i Njemačkoj. Možete li uporediti uslove u tim državama?

“Slovenija i Njemačka su jako slične što se tiče kulture i života. U Rusiji je svejedno drugačije, ali meni se baš svidjelo tamo i nemam niti jednu lošu riječ da kažem o periodu provedenom u Moskvi.”

Jaka Bijol i Luka Modrić u duelu Lige prvaka između CSKA i Real Madrida

I u A reprezentaciji Slovenije ste čvrsto zauzeli svoje mjesto u prvih jedanaest sa samo 21 godinom. Kakva su Vaša očekivanja od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ko je najteži rival u grupi?

“Naš cilj je, naravno, Svjetsko prvenstvo. Znamo da će biti teško, ali smo sada u nekom dobrom periodu, i dat ćemo sve od sebe da u tome i uspijemo. Najteži rival u grupi je sigurno Hrvatska.”

Hannover trenutno zauzima osmu poziciju na tabeli 2. Bundeslige. Koliko je realno očekivati plasman u Bundesligu?

“Ove godine je teško očekivati plasman u Bundesligu, ali idemo utakmicu po utakmicu.”

Bijol je u dresu Hannovera upisao 15 nastupa ove sezone

U Hannoveru spadate u skupinu mlađih igrača. Koliko Vam znači podrška iskusnijih i starijih igrača, i ko Vam je najviše pomogao da se snađete u ekipi?

“Normalno da puno znači neka podrška starijih kad se griješi, ima tu dosta igrača koji su voljni pomoći mlađima.”

Koliko slobodnog vremena imate i kako ga volite provoditi? Jeste li imali priliku upoznati grad Hannover?

“Imam dosta slobodnog vremena, više nego u Moskvi. Dosta čitam, ili gledam nešto, u ovoj situaciji sada nema puno opcija.”

Možete li opisati period kada ste napravili svoj prvi transfer u CSKA? Je li bilo još ponuda od drugih klubova u tom periodu? Tada ste kao vrlo mlad igrač napustili svoj dom i otišli u nepoznato.

“Bio je to neki period kad se je u malo vremena događalo puno nekih stvari, tada sam i gimnaziju završavao u istom vremenu kad sam pravio transfer. Tako da je glava bila svuda. CSKA je bio najkonkretniji tako da smo brzo sve riješili. Bio sam mlad, ali i spreman na nove izazove.”

Balkanci – Kristijan Bistrović i Jaka Bijol

Vjerovatno ste u Rusiji najviše vremena provodili sa Balkancima, Nikolom Vlašićem i Kristijanom Bistrovićem. Sada svlačionicu dijelite sa Josipom Elezom, sigurno da je lakše priviknuti se uz društvo “sa naših prostora“?

“Uvijek je lijepo u klubu imati nekoga “našeg”, sa prostora Balkana.”