Jakirović: Ove sezone kup i Evropa, sljedeće titula; Barbarez je božanstvo u BiH!

Novi šef stručnog štaba HŠK Zrinjski

HŠK Zrinjski je polusezonu završio na šestoj poziciji m:tel Premijer lige BiH i sigurno da su se upalili svi alarmi u redovima mostarskog premijerligaša. Pomenuta pozicija na tabeli je uslovila i promjene u klubu, od kojih je prva smjena na poziciji šefa stručnog štaba. Kormilo šefa stručnog štaba je preuzeo Sergej Jakirović, zamijenivši Mladena Žižovića.

Plemići su u ovom prelaznom roku do sada i najaktivniji, pa je tako već šest igrača zadužilo dres sa lentom. Još uvijek se čeka na atraktivna i bar po imenima kapitalna pojačanja, koje navijači Zrinjskog i priželjkuju.

Zrinjski se pojačao sa nekoliko igrača do sada. S obzirom na to da su neki od njih došli iz nižih liga, smatrate li da su sposobni odgovoriti izazovu Premijer lige?

“Naravno da smatram, jer su imali u kontinuitetu kvalitetne nastupe i bili nositelji u svojim klubovima. Smatram da imaju ambiciju, želju za dokazivanjem i da nam mogu pomoći.”

U medijima se spominjalo i da ste najveći favorit za preuzimanje klupe reprezentacije Bosne i Hercegovine, zašto na kraju nije došlo do angažmana?

“Hvala medijima, očito su prepoznali kvalitetan rad i rezultate s obzirom da sam prvi samostalni seniorski posao dobio u 2017. godini. Moram priznati da sam izuzetno počašćen da sam bio u krugu službenih kandidata. Procijenio sam da će se odužiti izbor selektora, a već sam imao konkretnih ponuda tako da sam se odlučio prihvatiti ponudu Zrinjskog s obzirom na to da za selektorski posao ima vremena.”

Novi selektor BiH je Ivaylo Petev, očito je da javnost nije dobro reagovala na angažman pomenutog stručnjaka. Smatrate li da je Sergej Barbarez bio bolja opcija za poziciju selektora Bosne i Hercegovine?

“Ja sam tu subjektivan jer Sergeja poznajem. Smatram da se sa Barbarezom nitko ne može mjeriti jer je on nogometno božanstvo u BiH i dijaspori. Vidjelo se da ima preveliku podršku naroda za selektora. S te strane bi sigurno bio bolja opcija jer bi atmosfera bila puno bolja i pozitivnija.”

Da li ste prije dolaska u Zrinjski pratili Premijer ligu? Kakav ste utisak stekli o ligi, igračima, infrastrukturi?

“Naravno da sam pratio. Liga je dobra i zanimljiva jer se pola lige bori za evropske pozicije. Uvijek je bilo jako dobrih igrača koji su napravili dobre karijere, a tako je i sada. Infrastruktura je dobra i naravno da uvijek može biti bolja. Ako bi se klubovima pomoglo napraviti hibrid terene, odmah bi bio i bolji nogomet.”

Šta trenutno vidite kao segment u igri Zrinjskog u kojem je potreban najveći napredak?

“U sva četiri momenta nogometne igre se može napraviti napredak i na tome radimo na treninzima.”

Do kraja sezone je ostalo još 14 utakmica, koliko je realno očekivati pad rivala iz vrha tabele, razmišljate li još uvijek uopšte o tituli?

“Ima dosta bodova, ali smatram da ove sezone nije realno i ne treba se zanositi titulom. Moramo napraviti sve da uhvatimo Evropu jer je to puno bliže i realnije.”

Potpisali ste ugovor sa Zrinjskim do sredine maja 2023. godine, šta ste sebi zacrtali kao cilj u navedenom periodu?

“Cilj je uhvatiti Evropu i osvojiti kup. Sljedeću sezonu bih volio da budemo prvaci.”

U proljetnom dijelu sezone nema lakih utakmica. Prvo dočekujete Krupu, pa gostujete lideru Sarajevu, a onda ste domaćin FK Tuzla City. Jeste li već počeli sa skautingom protivnika?

“Naravno. Iako ćemo jasniju sliku imati kad se odigra prvo kolo na proljeće.”

Sigurno još uvijek pratite i HNL. Da li je napokon došlo vrijeme za promjenu na prvoj poziciji?

“Naravno da pratim. Liga je jako izjednačena i nema favorita. Dosta toga su popravili hibrid tereni jer se igra puno brži nogomet. Dinamo i Osijek će se boriti za naslov jer su najbolje momčadi u HNL-u.”