Ko je Bosanac za kojeg je Tottenham nudio 5 miliona eura?

Nije čest slučaj da se za mlade igrače iz Bosne i Hercegovine interesuju evropski velikani, pa je tako vijest o interesovanju Tottenhema za Adnana Kanurića itekako zaintrigirala bosanskohercegovačku javnost. Bivšeg golmana Stoke Cityja, Fortune iz Kölna i mlade ekipe Red Bull Salzburga, u engleskom velikanu vide kao savršenu zamjenu za Michela Vorma.

Adnan je u razgovoru za naš portal otkrio mnoge zanimljive stvari o planovima za budućnost, a očito je kako se uprkos laskavim špekulacijama ostao prizeman.

Dosta se pričalo o vašem eventualnom transferu u Tottenham. Da li je sve ostalo na špekulacijama ili je još uvijek moguće da dođe do transfera?

Ja ne bih komentarisao transfere. Ima dosta klubova koji su zainteresovani za mene, ali ja ne želim puno da razmišljam o tome, jer hoću da se koncentrišem na SKF Sered. Želim da napredujem što više mogu i ako nastavim da napredujem, transferi će doći sami od sebe. Menadžer se brine oko ponuda i poziva, a moje je samo da igram.

Imali ste već ugovor sa engleskim Stoke Cityjem. Nije dugo trajalo, ali sigurno da vam je takvo iskustvo puno pomoglo u karijeri?

Da, bio sam u Stoke Cityju 18 mjeseci, i moj ugovor je još uvijek trajao, međutim pojavila se prilika da nastupam u seniorskom fudbalu. Takvu priliku, da igram u ozbiljnoj evropskoj ligi kao što je slovačka liga, nisam mogao propustiti. Stoke City nije želio da me pusti na posudbu u inostranstvo, pa sam uspio da raskinem ugovor. Trenutno sam jedan od najmlađih golmana u Evropi, a što je najbitnije, vjerujem u svoj kvalitet i vjerujem da ću ubuduće napraviti još veći iskorak. Naučio sam dosta u Stokeu – oni imaju jednu od najboljih akademija za golmane u Engleskoj, kroz koju su prošli Ben Foster, Lee Grant, Jack Butland i naš Asmir. U Engleskoj se igra malo drugačiji stil fudbala, ima dosta centaršuteva, pa sam morao da radim na tome. Mislim da je to bio odličan korak za moju karijeru. Tamo je konkurencija velika i to me naučilo da budem psihički jak, jer je svaki trening teži od utakmice.

Spomenuli ste Begovića. Očito je kako puno svoje pažnje poklanja mladim golmanima kao što ste vi, ima i svoju akademiju. Koliko vam znači podrška jednog takvog igrača?

Naravno da mi puno znači, jer sam odrastao uz Asmira kao uzora i mislim da sada mogu mnogo da naučim od njega. Upoznali smo se kada sam bio na probi u Bournemouthu.

U reprezentaciji imate žestoku konkurenciju u vidu Kovačevića, Husejnovića pa i mladog Lolića. Da li vas ovakva konkurencija tjera na još jači rad?

Općenito je u fudbalu velika konkurencija, i tokom karijere se naučiš boriti sa tim. Mislim da je konkurencija dobra, jer izvlači maksimum iz svakog igrača. Moje je da igram dobro i da se nametnem trenerima i selektorima sa svojim igrama.

Planovi za sljedeću sezonu? Ostajete u Slovačkoj?

Imam ugovor još 2 godine. Moje je da se koncentrišem na SKF Sered i da odigram što više utakmica. Ako klub bude prihvatio jednu od ponuda, onda je na meni i na mome menadžeru i mojoj familiji da odlučimo šta je najbolje za moju karijeru.

Imate li poruku za čitaoce Balkan Interviews?

Želim poručiti da je super stranica i da je redovno pratim. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati još prilika za razgovor!

Pred Adnanom je sigurno velika karijera, a na ljudima iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je da strpljivo rade sa talentovanim golmanom, koji će u budućnosti zasigurno zadužiti dres jednog od evropskih velikana.