Krstanović za Balkan Interviews: Imao sam ponudu iz Engleske, sve je propalo zbog radne dozvole!

Gotovo je nemoguće da makar kao i povremeni pratilac sportskih dešavanja u regionu niste čuli za “gorostasa” iz Tomislavgrada, svojevrsnu ikonu HNL-a – 37-ogodišnjeg Ivana Krstanovića. Došao je u HNL sa 25 godina iz Posušja bez velike pompe, a danas, 12 godina poslije, nakon predanog i strpljivog rada na sebi važi za istinsku legendu Prve hrvatske nogometne lige.

Za početak, kako provodite vrijeme u karantinu? Jeste li možda naučili nešto novo?

Pridržavao sam se svih uputa Civilnog stožera, imao sam puno slobodnog vremena. Trenirao sam doma i igrao se sa djecom.

Sigurno je da nijednom igraču neće biti lako da se vrati na tereni nakon duge pauze, jeste li Vi razmišljali o tome da završite karijeru?

Slažem se da će biti jako teško, srećom mi smo počeli trenirati normalno od ponedjeljka tako da se nadam da ćemo što prije uhvatiti formu za nastavak sezone. Iskreno, nisam još razmišljao o kraju karijere, Slaven Belupo mi je ponudio još jednu godinu ugovora pa ćemo vidjeti.

U Premijer ligi BiH ste igrali u dva navrata, kao igrač Posušja i Širokog Brijega. Šta Vam se posebno svidjelo u ligi, a šta biste promijenili? Možete li podvući crtu između hrvatske i bh. lige?

U prvom navratu je bilo jako teško igranje u gostima, suđenje nemoguće za igrati, kao što ste i sami vidjeli kad smo igrali u sezoni 2006/2007, gosti nikad nisu dobijali utakmice. U drugom navratu je bilo puno bolje stanje u bh. nogometu, počevši od suđenja i uvjeta za igranje, puno bolje suđenje nego dok sam bio u Posušju. Bosna i Hercegovina ima jako kvalitetne i talentirane igrače i mislim da je liga puno jača i puno se brže igra u šta sam se i sam uvjerio.

Krstanović prelazi u Lokomotivu / Bljesak.info | BH Internet magazin

Iako ste imali poziv Bosne i Hercegovine, odlučili ste se da čekate svoju priliku u dresu Hrvatske. Ono što mnogi ne znaju je i to da ste se pojavili na jednom okupljanju reprezentacije BiH 2008. godine. Tada je i Posušje igralo bitno utakmicu u ligi, pa ste izašli u susret svome klubu. Da li se danas imalo kajete što niste krunisali svoju zavidnu klupsku karijeru i onom reprezentativnom?

Da, imao sam poziv bh. reprezentacije. Međutim Posušje je tada igralo bitnu utakmicu u ligi, pa sam se pojavio na okupljanju reprezentacije ali nisam nastupio. Bio sam i na širem popisu za reprezentaciju Hrvatske, za koju također nisam nastupio. Mislim da ne treba žaliti ni za čim, ja sam zadovoljan sa onim što sam napravio u karijeri. S obzirom na to da sam sa 25 godina stigao u hrvatsku ligu, prezadovoljan sam sa postignutim i sigurno bih napravio još bolju karijeru da sam ranije došao u Hrvatsku.

Novi Dinamo utrpao tri gola Neftchiju - tportal

Jako ste cijenjen igrač u hrvatskom fudbalu, ali do inostranog angažmana nikada nije došlo. Povezivali su Vas sa mnogim klubovima, šta je to spriječilo vaš transfer?

Napravio sam u hrvatskoj ligi zaista vrhunsku karijeru, fale mi još 2 pogotka do cifre od 100 pogodaka. Imao sam nekoliko ponuda za inostrani angažman, ali ja sam inače jako nostalgičan i dosta toga me veže za dom. Kada sam bio u Dinamu, dobio sam ponudu Sheffield Wednesdaya, ekipe iz engleskog Championshipa. Nažalost nisam mogao dobiti radnu dozvolu, iako smo dogovorili sve uslove, tako da nisam otišao. Uvijek je nešto kočilo taj transfer, ali ponavljam, mogu biti jako zadovoljan onim što sam napravio u svojoj karijeri.

Za kraj nam recite, šta javnost ne zna o Ivanu Krstanoviću?

Siguran sam da javnost zna sve o meni, nemam nikakvih tajni!