MILOŠEVIĆ ZA BALKAN INTERVIEWS: Ne mogu prihvatiti Sarajevo koje ne igra napadački!

Bivši igrač Bordo tima

Za FK Sarajevo će 2020. godina ostati zauvijek upisana zlatnim slovima u historiji kluba. Bordo tim je pomenutu godinu okončao bez poraza u domaćim takmičenjima. Uskoro su uslijedili transferi dvojice ponajboljih igrača, Benjamina Tatara i Amara Rahmanovića, i od tada je krenula kriza izabranika Vinka Marinovića.

Aktuelni prvak je izgubio i prvo mjesto na tabeli, koje sada zauzima FK Borac. Sve navedeno je bilo dovoljno da se u klubu upale alarmi, pa je tako sportski direktor, Emir Hadžić, razriješen dužnosti. Mnogo je kandidata koji se spominju u kontekstu nasljednika Hadžića, a jedan od njih je i Semjon Milošević, bivši igrač Bordo tima.

Milošević se za Balkan Interviews dotakao predstojećeg sarajevskog derbija, ali i eventualnog preuzimanja funkcije sportskog direktora u FK Sarajevo.

Hoće li eventualnim kiksom na derbiju Sarajevo prepustiti titulu konkurentima?

“Teško je reći, dosta toga će zavisiti i od sutrašnje utakmice u Mostaru. Borac koji je u odličnoj formi i Velež koji igra konstantno odlično! Derbi je derbi, kompletna forma ni mjesto na tablici ne igraju nikakvu ulogu. Željezničar koji je u katastrofalnom nizu i Sarajevo koje se muči u drugom dijelu sezone. Biće to jedna teška utakmica, ali se nadam ipak pobjedi Sarajeva. Želim da pokažu karakter, postave se hrabro, i odigraju dobru utakmicu koja bi im donijela mir i samopouzdanje. Smatram da Sarajevo nakon toga ima nešto lakši raspored na papiru od Borca, ali naravno to ništa ne znači. Četiri ekipe su sad u igri za titulu i niko se neće predati do samoga kraja. Široki Brijeg je nešto lošijim igrama sam sebe odveo nešto dalje od eventualne borbe za titulu i mjesto koje vodi u Evropu!”

U veznom redu Sarajeva fali brzine!

Po Vašem mišljenju, gdje trenutno najviše “škripi” u sastavu Bordo tima?

“Pa odbrana je definitivno u drugom dijelu sezone jači dio tima. Mislim da Sarajevu fali u veznom redu brzine i mogućnosti da se protivnik više potisne ka svome golu. U prvenstvu se ne možemo pohvaliti trenutno realizacijom, ali zbog gore navedenog i slabijeg kreiranja šansi, dosta manje se dakle dolazi u priliku da se postigne pogodak. Ne mogu prihvatiti npr. Sarajevo koje ne igra napadački jer je to obaveza kluba bar kad su utakmice u našoj ligi u pitanju!”

Često se Vaše ime povezuje uz upražnjenu poziciju sportskog direktora FK Sarajevo, šta biste Vi prvo promijenili kada biste preuzeli ovu funkciju?

“Definitivno bih promijenio odnos prema Akademiji, i tražio tu bolju komunikaciju, kako bi mladi igrači zaista prepoznali da će, ukoliko vrijede, dobiti priliku i da neće biti zapostavljeni. Imam tu još dosta ideja naravno, ali to bi bila stvar koju bih prvo uradio.”

Dvije utakmice Željezničara pod palicom Blaža Sliškovića i samo jedan osvojeni bod. Šta Vi vidite kao primarni problem Plavih?

“Željezničar ima svoje probleme od finansija, kadra i slično. U jednoj su transformaciji kluba i tu leže osnovni problemi, pa trpi i ekipa. Po meni nisu trenutno, kao ni Sarajevo, izbalansirani. Imaju puno kvalitetnih igrača koji su u godinama i koji sigurno mogu još dosta dati u našoj ligi, ali sa mlađim igračima. Npr. teško je očekivati da majstori poput Štilića, Bekrića, Zeca mogu igrati zajedno. Problem nastaje kada se izgubi lopta, nema ko da trči, da vrati loptu u posjed, a i oni kao Sarajevo imaju obavezu da igraju visoko, dopadljivo i napadački!”

Smatrate li da je Sarajevo trebalo zadržati Rahmanovića i Tatara, pa i po cijenu njihovog besplatnog odlaska na ljeto? Vjerovatno se sad ne bi našli u ovoj situaciji?

“Poslije bitke najlakše je kapetan biti. U Sarajevu sigurno da su znali kako će se stvari odvijati, vjerovatno bar jednog ne bi pustili. Po meni, da su morali birati koga da ostave, u tom slucaju ja bih ostavio Rahmanovića. Radi se o igraču sredine terena, najbolje godine, drzak, uvijek na ivici incidenta, ali i majstor, fajter igrač koji vuče ekipu s odličnim fizičkim perfomansama. Ali šta bi bilo kad bi bilo, sad je tako kako jeste i to je to. Koga nema bez njega se može i mora. Vjerovatno bi obojica pali s formom, već se pojavilo nezadovoljstvo, očekivali su odlazak, a najveći problem je što u postojećem kadru nije bilo adekvatnih izmjena, a zimi je tržište slabo. U Sarajevo mora dobrim dijelom doći igrač koji mora biti pojačanje, a nikako pod znakom pitanja! Nije to naravno lako, grešaka je bilo i biće, ali moraju biti svedene na minimum!”

Vaših savršenih 11 Sarajeva za subotnji derbi?

To je naravno pitanje struke, odnosno ljudi koji svakodnevno rade s igračima. Oni vide i osjete ko bi mogao u datom trenutku odraditi posao kako treba, ali evo kad ste već pitali: Kovačević, Oremuš, Pidro, Dupovac, Milićević, Đokanović, Pejović, Sušić, Fanimo, Handžić, Hebibović.

Vaša prognoza rezultata derbija?

Prognoziram pobjedu Sarajeva od 2-1.

Derbi na Koševu na rasporedu je u subotu, od 16.55 sati, uz prenos na kanalu Arena Sport 1. FK Sarajevo trenutno zauzima drugu poziciju na tabeli, uz isti broj bodova kao prvoplasirani Borac, dok je Željezničar sedmi sa četiri boda manje od FK Tuzla City.