NAJMLAĐI TRENER U HISTORIJI PREMIJER LIGE: Hajrić pravi igrač za Želju; više bi cijenili moj uspjeh u drugoj državi!

Najmlađi trener u historiji Premijer lige za Balkan Interviews!

Mladi Travničanin, Nermin Bašić, ostat će još dugo upamćen kao najmlađi trener u historiji Premijer lige, u kojoj je kao trener debitovao kao 27-godišnjak. Nerealno je pomisliti da bilo ko u nadolazećim godinama može “ugroziti” titulu Bašića kao najmlađeg trenera, imajući na umu sve rjeđe prilike koje mladi, kako treneri tako i igrači, dobijaju u bh. prvenstvu.

Ekipe u Premijer ligi se rijetko odvaže na potez za koji su se tada odlučili čelnici Travnika, sa samo 27 godina, Bašić je dobio svoju prvu priliku.

“Počeo sam fudbalsku karijeru u Travniku i nakon operacije koju sam imao u 21. godini, nisam mogao nastaviti karijeru. Odmah sam se posvetio školovanju, 2006. godine sam dobio UEFA B diplomu, a 2008. godine UEFA A diplomu. Te 2006. godine sam već vodio U-17 ekipu Travnika, 2007. sam vodio juniore Travnike, nakon toga sam bio rukovodioc Omladinskog pogona, skaut, video analitičar i pomoćni trener prvog tima. Bio sam prvi video analitičar u Premijer ligi i tada 2008. godine, kada nigdje u Bosni i Hercegovini video analize nisu postojale, mi smo ih već radili. S obzirom na to da sam bio informatički stručnjak, bilo mi je lakše da neke stvari savladam. Nakon toga sam dobio priliku da sa 27 godina vodim NK Travnik protiv Slavije u Premijer ligi, bio sam vjerovatno najmlađi trener u Evropi u to vrijeme. Tu utakmicu smo pobijedili sa 3:0, ali sam bio privremeno rješenje, pa samim time nisam želio da nastavim jer sam tek započeo svoje UEFA školovanje. Sljedećih pola godine sam bio pomoćnik Husniji Arapoviću i Harisu Jaganjcu. Sa 28 godina završavam svoju diplomu i dobijam UEFA Pro školovanje, tada sam prihvatio poziv da vodim seniorsku ekipu. Većina igrača su tada bili stariji od mene, svi su bili skeptični, ali kada se sada osvrnem na to doba, zaista ne mogu da vjerujem da sam sa 28 godina dobio priliku i da sam se uspio boriti sa takvim pritiscima. U Travniku je jako teško raditi, sa zaista malim budžetom, a i došao sam u vrijeme smjene generacije. Od jedanaest igrača, imali smo devet igrača ispod 21 godine, a sedam od njih su bili domaći. Napravili smo zaista sjajnu stvar, radili smo već tada visoki presing, tranziciju po izmjeni lopti, jako malo vremena nam je bilo potrebno da vratimo posjed nakon izgubljene lopte. Ono što je tada bilo najbitnije jeste opstanak, a mi smo uvijek čuvali treće mjesto od kraja. Siguran sam da bi moj uspjeh puno više cijenili u drugim državama, da bi neko stao iza mene. Često mi se javljaju mladi treneri iz Bosne i Hercegovine i govore kako im služim kao vodilja, da sam razbio predrasude o mladim ljudima u sportu.”

Još uvijek razmišlja o ostanku u Angoli, gdje je radio kao pomoćni trener u klubu sa Draganom Jovićem i Nedžadom Selimovićem.

“Što se tiče Dragan i Neleta, oni su tamo 8 i 10 godina, jako je teško biti odvojen od svoje porodice. Treba i planirati svoj život, oni su odlučili da se vrate, ja sam tek otišao. Bilo je jako puno problema i turbulencija u samoj državi – ekonomskih, socijalnih itd. Ostaje žal što nismo na kraju osvojili, zbog pandemije koronavirusa, prvenstvo i kup, igrali smo i Ligu prvaka što je velika stvar za mene, zato sam i otišao tamo. Imali smo plan drugačiji od ovog sadašnjeg, međutim koronavirus je totalno poremetio sve planove. Pratim trenutnu situaciju u Angoli, sa naftom je ogroman problem, tako da ću do kraja mjeseca odlučiti šta i kako dalje.”

Premijer liga je, prema njegovom mišljenju, dosta napredovala u prethodnih par godina.

“Teško je reći da li je na višem nivou, možda je tada bilo malo boljih individualaca, koji su lako mogli otići u inostranstvo. Sada je u našem fudbalu malo više novca, pa igrači ostaju jer imaju dobre plate tu. Što se tiče kvaliteta, mislim da su određene ekipe podigle kvalitet. Vidim da je taktički bolja nego što je bila, zato što su treneri dosta ulagali u sebe. Fali nam ta infrastruktura i kontinuitet kako bismo dostignuli veći kvalitet, ali sve u svemu sam zadovoljan kako napreduje Premijer liga. Jako je teško zaraditi svaki novac u ovoj državi, pa tako skidam kapu svakom igraču i svakom pojedincu koji vodi klub u BiH.”

Bašić je bio trener Anelu Hajriću, igraču koji je pod njegovim vodstvom u sezoni 2018/2019, za ekipu Radomlje postigao 35 golova u 29 utakmica. Hajrić je danas na pragu potpisa za FK Željezničar.

“Anel je gol mašina, momak koji ima nos za gol. Vidio sam da ga povezuju sa Željezničarom, Amar (Osim op. a.) voli visoke napadače. Ukoliko Amar uradi ono što zna sa igračima, da mu da samopouzdanje, neće biti problema. Dečku treba neko ko će stajati iza njega, da bi on psihički mogao biti na top nivou, potrebno mu je da zna da trener vjeruje u njega. Sigurno je sposoban da napravi čuda, u Sloveniji je postigao 35 golova, jer njemu je postizanje golova urođeno. Željezničar će napraviti pravu stvar, ukoliko se uspije dogovoriti sa njim.”

Smatra da nije lako dati šansu mladima u bh. fudbalu.

“Jako teško je trenerima dati šansu mladima, jer kada vam Uprava vjeruje, a vi izgubite 2-3 utakmice jer je tim mladim momcima potrebno vrijeme da se razigraju, vrlo lako ostajete bez posla. Jednostavno, u ovoj državi niko ne trpi nikoga, ni navijači, ni mediji. Svi žele mlade igrače, a kada treća utakmica zaredom završi neriješenim rezultatom, onda niko ne valja i traže da se sve promijeni. Fali nam kulture, odgoja i stabilnosti za mlade igrače, sada je to vrlo teško. Ja obožavam mlade igrače, volim da gledam kako se razvijaju, volim razgovarati sa njima, ali je u Bosni i Hercegovini jako teško sprovesti to u djelo.”