NOVI REPREZENTATIVAC ZA BALKAN INTERVIEWS: Drago mi je što je selektor prepoznao moj trud; dat ćemo sve od sebe da pobijedimo na derbiju!

Bh. reprezentativac za Balkan Interviews

Selektor A reprezentacije Bosne i Hercegovine, Dušan Bajević, pozvao je veliki broj igrača iz Premijer lige BiH za predstojeće okupljanje “Zmajeva”. Spisak pozvanih igrača su sa posebnim oduševljenjem dočekali u FK Velež, koji nakon 17 godina ima reprezentativca u svojim redovima, a riječ je o Samiru Zeljkoviću.

Sa uvijek dobro raspoloženim Samirom, pričali smo o reprezentaciji, o gradskom derbiju koji igra u subotu, ali i o mostarskoj publici koja mu itekako nedostaje.

Moramo se prije svega dotaći poziva koji ti je selektor Bajević uputio. Kako si saznao za poziv i poznaješ li nekoga od reprezentativaca?

“Možda ste to već vidjeli na videu koji je FK Velež objavio ranije ove sedmice – trener Feđa Dudić mi je saopštio da sam dobio poziv nakon završetka našeg treninga. Osjećaj je stvarno neopisiv i jako mi je drago što je moj trud i zalaganje prepoznat od strane našeg selektora Bajevića. Poznajem nekoliko igrača, odnosno momaka koji sa mnom igraju Premijer Ligu BiH i baš se radujem što ću imati priliku da upoznam i ostale naše reprezentativce.”

U FK Sarajevo nisi dobio šansu u prvom timu, pa si preko 1. Lige federacije došao do Premijer lige, a onda i do reprezentacije. Jesi li u trenucima kada si nosio dresove prvoligaša vjerovao da ćeš jednog dana doći do ovog nivoa?

“Za svakog igrača je san da zaigra za reprezentaciju svoje domovine i tako je bio i kod mene slučaj. Još kao dječak sam sanjao da jednog dana dobijem poziv i obučem dres BiH, i zaista se nadam da ću dobiti i priliku da zaigram i upišem prve minute za svoju domovinu.”

Sigurno da tebi i saigračima ove sezone nedostaje podrška publike. Kako se nosiš sa igranjem pred praznim tribinama?

“Naravno da nam nedostaju naši navijači, sjetimo se samo prošle sezone koliko su upravo navijači bili naš 12. igrač u presudnim trenucima. Na neki čudan način smo se uspjeli navići na igre pred praznim tribinima, ali mislim da je to trenutno najbolje rješenje. Zdravlje i sigurnost nam je svima na prvom mjestu i volio bih da uskoro ova situacija prođe kako bismo svi zajedno mogli uživati, navijači u našim igrama, a mi nošeni njihovom podrškom do još boljih rezultata.”

Svakom igraču iz Premijer lige je inostrani transfer neki primarni cilj. Postoji li neki inostrani klub za koji bi rado zaigrao, ili liga u kojoj bi se rado oprobao?

“Volio bih jednog dana zaigrati za neki inostrani klub, i trenutno možda zvuči nerealno, ali otkako sam bio dijete sam vatreni navijač Manchester Uniteda i jednog dana bih volio obući njihov dres.”

Čini se kako Veležu za bitan iskorak fali kontinuitet, ove sezone to izgleda mnogo bolje nego prošle, ali će kiksevi morati biti svedeni na minimum ako se želite domoći Evrope. Šta je po tvom mišljenju realan domet Veleža u ovoj sezoni?

“Realan domet je Europa i prije početka sezone nam je to zacrtano kao cilj. Trenutno smo četvrti i ako budemo jako dobro igrali do kraja sezone imamo realne šanse da se primaknemo vrhu tabelu. Vjerujem u ovu ekipu i naš stručni štab i mislim da možemo napraviti dobar rezultat.”

Liga je ove sezone možda i najzanimljivija u posljednjih nekoliko godina. Da li je kvalitet zaista bolji nego što je to bio slučaj prije i da li je došlo vrijeme da se taj kvalitet bh. ekipa prikaže i u evropskim takmičenjima?

“Liga je iz godine u godinu sve bolja i kvalitetnija. Naš najveći problem je infrastruktura, ali vidi se pomak i na tom polju svake godine. To nas zapravo najviše razlikuje od ostalih europskih liga. Vidjeli smo da je FK Sarajevo ove godine bilo jako blizu ove godine da dođe do grupne faze europskog takmičenja i to je najbolji dokaz da naša liga zaista dobija na kvaliteti. FK Sarajevo zaista ima odličan tim i ako zadrže sadašnju okosnicu tima vjerujem da mogu još bolji rezultat napraviti sljedeće godine.”

U subotu je na rasporedu gradski derbi. Vaš protivnik je uvezao dva poraza, sveli su svoje šanse za borbu za vrh tabele na mínimum. Vi igrate rasterećeno i sigurno da je to vaša prednost, šta očekuješ od derbija?

“Ulazimo sigurno boljeg raspoloženja u derbi sa Zrinjskim. Ali, znamo svi da su te derbi utakmice jako specifične i da tu oba tima jako dobro igraju. Mi ćemo naravno dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu i da se još više približimo gornjem dijelu tabele.”

Za kraj, imaš li neku poruku za čitaoce Balkan Interviewsa?

“Nastavite pratiti Balkan Interviews, održavajte distancu i nosite maske. Nadam se da se čujemo ubrzo ponovo!”