Oroz: Sučić i Dedić će biti veliki igrači, hrvatska reprezentacija je moj najveći san!

U-20 reprezentativac Hrvatske i novi član holandskog Vitessea

Holandska Eredivisie je vrlo atraktivna liga za mlade igrače, a da je tako, potvrdio je i transfer hrvatskog U-20 reprezentativca, Aloisa Dominika Oroza. Mladi stoper je u redove holandskog Vitessea došao iz Red Bull Salzburga i već je upisao svoje prve minute u crno-žutom dresu.

Za Balkan Interviews je otkrio za koje bivše saigrače iz Red Bull Salzburga vjeruje da će napraviti velike karijere i da li se nada pozivu u budućnosti nada pozivu selektora Zlatka Dalića.

Za početak čestitke na odličnom transferu u holandski Vitesse. Da li je ostvaren kontakt sa nekim drugim klubovima i zašto ste se baš odlučili za Vitesse?

“Od drugih ekipa nije bilo konkretnih ponuda, kao što je to bila ponuda Vitessea. Odlučio sam se za Vitesse, jer sam za nizozemsku ligu čuo puno toga dobrog, prije svega da je dobra za mlade igrače. Također, tu imam sve uslove da postanem još mnogo bolji igrač i da dokažem svoj kvalitet.”

U Holandiju ste došli iz Red Bull Salzburga, jednog od najboljih evropskih klubova za razvoj mladih igrača. Za koje mlade igrače tog tima, sa kojima ste igrali, vjerujete da će napraviti velike karijere?

“Tako je, u Red Bull Salzburgu sam proveo tri i po godine. Igrao sam sa dosta igrača sa naših područja, prije svega sa Lukom Sučićem i Amarom Dedićem. Oni su mlađi od mene, ali obojica su jako dobri i mislim da će jednog dana zaigrati za A reprezentacije Hrvatske (Sučić) i Bosne i Hercegovine (Dedić). Sigurno će biti veliki igrači. Nadam se da ćemo i oni i ja napraviti dobru karijeru, dobri smo prijatelji, čujemo se i danas.”

Ne čini se kao da mediji u Hrvatskoj dovoljno obraćaju pažnju na Vaše igre, samo par njih je ispratilo Vaš transfer u Vitesse?

“Iskreno, nisam previše pratio da li su mediji prenijeli tu informaciju o transferu. Sretan sam što sam prošao put, i što sam sada došao tu u Vitesse, gdje imam šansu da se dokažem za U-21 reprezentaciju Hrvatske.”

Pratite li balkanski fudbal? Simpatišete li posebno neki klub sa ovog područja?

“Da, pratim sve lige. Gledam highlightse utakmica i pratim najviše hrvatsku ligu. Pratim pretežno klubove iz vrha, kao što su Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk. Neku posebnu ekipu ne mogu izdvojiti, pratim sve.”

Sigurno da u budućnosti očekujete i poziv u A reprezentaciju Hrvatske, pogotovo iz razloga što selektor Dalić dosta mijenja na poziciji stopera u posljednje vrijeme i u potrazi je za savršenim rješenjem.

“Pratim i U-21 i A reprezentaciju, igrao sam i za U-20 reprezentaciju nedavno. Naravno da je cilj jednog dana igrati za A reprezentaciju, to je najveći san za mene kao i za moje roditelje.”

Koji igrač Vam je uzor i pokušavate li “kopirati” stil igre nekog igrača?

“Ima mnogo stopera koji su jako dobri i koji igraju na “top levelu”. Izdvojio bih Virgila Van Dijka i Sergia Ramosa. Više nastojim kopirati stil igre Van Dijka, on je i igrao u Nizozemskoj. Dobar je sa loptom, u defanzivi, brz je i jak. Jednostavno, ima sve što stoper treba da ima.”

Poruka za čitaoce Balkan Interviews?

“Želim da vam svima poželim da budete zdravi i nadam se da ćete se svi jednog dana moći vratiti na stadione.”