Šta je FK Sarajevo dobio ove sezone pored titule prvaka?

FK Sarajevo je novi/stari prvak Bosne i Hercegovine za sezonu 2019/20. Mnogo je polemike o tome koliko je Bordo tim zapravo zaslužio ovu titulu, ali ista uglavnom dolazi iz protivničkih tabora. Ruku na srce, FK Sarajevo je uz FK Tuzla City, jedini tim koji nema dugovanja prema Poreskoj upravi, što dovoljno govori o tome koliko se dobar posao radi u trenutno najbolje organizovanom timu BHT Premijer lige.

Tim sa Koševa se gotovo svake sezone susretne sa jednim ozbiljnim problemom (ove sezone smjena Husrefa Musemića), ali i odlučno pokaže snagu koja je potrebna kako bi se izborili sa svim problemima. Evidentno je da upravo takvi događaji kao što je bolan poraz od italijanske Atalante ili smjena Husrefa Musemića, služe kao motiv više pri postizanju ciljeva.

Šta je to što ovu sezonu Sarajeva čini možda i uspješnijom od prošle?

Bez obzira na drugu titulu u nizu, koja je garant za navijače da mogu očekivati velike stvari u budućnosti, Sarajevo je u ovoj sezoni napredovalo i profitiralo u raznim drugim segmentima.

Afirmacija mladih igrača je ono što je definitivno dolaskom stranih investitora postavljeno kao jedan od glavnih ciljeva, a “bacanjem u vatru” mladog Salčina na, njemu neprirodnu poziciju lijevog beka, se ispostavilo kao odličan potez trenera Marinovića. Daleko od toga da je Salčin defanzivno briljirao na poziciji lijevog beka, ali je sigurno na svakoj utakmici davao sve od sebe kako bi nadomjestio svoje nedostatke. Spletom okolnosti, Marinović je dobio kvalitetnu treću alternativu na poziciji na kojoj ima još Selmira Pidru za kojeg niko ne može garantovati da će biti na nivou na kojem je bio prije povrede, te neiskusnog Islamovića koji tek treba da pokaže svoje kvalitete u bordo dresu.

Ono što je bez sumnje učinilo sezonu zanimljivijom za navijače Sarajeva je i odlično odrađen zimski prelazni rok (ljetni sa par promašaja), gdje su čelnici tima sa Koševa jasno dali do znanja da žele napraviti korak više u evropskim takmičenjima. Dolaskom “kapitalca” Tine-Svena Sušića okrenut je novi list u transfer politici FK Sarajevo, što je odmah otvorilo vrata za nova nagađanja kao što su transfer Anela Hadžića i Izeta Hajrovića. Iako su svi navijači bili uvjereni u dolazak Hajrovića, a pravljene su i foto montaže, sam Hajrović se oglasio nakon nekoliko dana špekulacija, na svom Instagram profilu sa jasnim stavom da od transfera u glavni grad Bosne i Hercegovine nema ništa. Sa Hadžićem je situacija nešto drugačija, potvrdio je da je bilo pregovora u zimskom prelaznom roku i jasno je dao do znanja da će na ljeto prilikom pregovora, s obzirom na to da je slobodan igrač, dati prednost timu za koji navija od malih nogu.

Ova sezona je specfična i po tome što je FK Sarajevo ponovo dobilo reprezentativca u svojim redovima. Na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo je do smjene, Bajević je sjeo na klupu Zmajeva i odlučio dati šansu Amaru Rahmanoviću da u reprezentativnom dresu pokaže koliko može. Za očekivati je da Rahmanović u reprezentaciji zauzme barem malo ozbiljniju ulogu od one koju je imao mladi Kovačević kao treći golman, i da upiše pokoju minutu kada se za to ukaže prilika. U medijima se spominje transfer ovog veznog igrača, koji je bez sumnje dosegao svoj maksimum u BHT Premijer ligi. Kao što je i sportski direktor Emir Hadžić naglasio u intervjuu za SportSport.ba, poziv u reprezentaciju je još jedan način da se privuku eventualni interesanti za Rahmanovića.

Iako zvanične potvrde nije bilo do 22:00h, to nije spriječilo navijače Sarajeva da cijeli dan provedu u slavlju titule, za koju plavi dio grada smatra da nije validna, te da nije zarađena na fudbalskom terenu.