Upoznajte Bosanca koji radi kao skaut u velikom West Hamu!

Haris Hodžić za Balkan Interviews

Bosna i Hercegovina uveliko zaostaje za regionom kada govorimo o stručnim ljudima u svijetu fudbalu. Bh. stručnjaci koji imaju zapažene uloge u inostranstvu mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Jedan od njih je i Haris Hodžić – skaut engleskog West Ham Uniteda.

U žižu bh. javnost je dospio 2012. godine kada je važio za velikog fudbalskog talenta engleskog Watforda, a danas ga kontaktiramo iz drugog razloga. Perspektivni Haris strpljivo gradi svoju karijeru skauta, a trenutno obnaša pomenutu funkciju u akademiji West Ham Uniteda.

Za početak razgovora za Balkan Interviews, Haris se predstavio na sljedeći način.

“Zovem se Haris Hodžić, rođen sam i živim u Londonu već 27 godina. Zadnje četiri godine sam proveo u omladinskom pogonu Watforda, gdje sam bio trener za pred-akademiju (Advanced talent centre) i tu sam radio sa igračima od 7 do 16 godina. Nedavno sam prešao u West Ham united kao skaut za akademiju. Bit ću odgovoran za igrače od 7 do 12 godina u Londonu i okolini Londona.”

Koliko je teško danas ući u svijet fudbala?

“Potrebno je imati imati kvalifikacije kako bi vam dozvolili da radite neki posao poput trenera ili skauta, i naravno morate imati znanje i biti dobri u tome što radite. Jedno bez drugog ne može. Mislim da je u današnjem vremenu vrlo teško uspjeti u fudbalu jer je konkurencija velika. U mnogim slučajevima, ovdje u Engleskoj, ako nisi bio fudbaler onda je još teze, realan put je da počneš sa dna, kao volonter i onda se moraš truditi da sebi izgradiš ime i poznanstva.”

Šta smatrate kao krucijalnu kvalifikaciju u svijetu poslovnog fudbala? Jesu li glavne kvalifikacije poznanstva, obrazovanje ili nešto treće?

“Svaki posao u fudbalu zahtijeva kvalifikacije i školovanje. Naprimjer, da biste radili kao trener u akademiji morate imati UEFA B licencu. Postoje i kvalifikacije za skauta koji se rade preko engleskog saveza (FA talent ID), ali mislim da je za skauta najbitnije ‘oko’ i osjećaj za igrača. Bitno je i razumjeti šta klub za koji radite traži . Poznanstvo je također jako bitno, treneri skoro pa svi imaju svoj stručni stab koji vode sa sobom od kluba do kluba. Ja lično, kada sam prestao igrati fudbal, stupio sam u kontakt sa trenerom koji je bio moj trener u Watfordu i pitao ga da li ima neka prilika da dođem raditi sa njim kao volonter. Dao mi je priliku, ali je rekao da je do mene da se dokažem i da pokažem znanje. I njemu sam mnogo zahvalan jer je vjerovao u mene i dao drugu šansu da se vratim u svijet fudbala.”

Pratite li balkanske lige? Kako komentarišete kvalitet u pomenutim ligama?

“Pratim naravno naše lige, i omladinske i seniorske. Poznato je da balkanski klubovi poput Crvene zvezde, Partizana, Dinama, Hajduka, Željezničara imaju jako kvalitetne škole fudbala, koje su u zadnjih 25 godina proizvodili svjetske igrače. Što se tiče seniorskih liga, mislim da je to skoro pa slično sve. U Bosni su 3-4 solidne ekipe, tako je i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Mislim da u Bosni pogotovo fale infrastruktura i uslovi za rad. Stvarno ima mnogo mladih talentiranih igrača, ali nažalost nema uslova da se razvijaju. Iz toga razloga traže put da grade karijeru van Bosne. Koliko vidim u zadnje vrijeme se politika mnogo miješa u bosanski fudbal, što naravno ne pomaže razvoju fudbala. Kada bi se stvari koje se dešavaju na tamošnjim utakmicama desile u Engleskoj ili općenito u Evropi, vjerujem da bi kazne bile drastične.”

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

“Svaki moj radni dan je drugačiji. Kada sam radio za Watford provodio sam 5-6 sati dnevno u trening centru. Sve od planiranja treninga do analize treninga/utakmica. U novom poslu sa West Hamom ću više gledati i analizirati utakmice/igrače, i tražiti potencijalne nove igrače za klub.”

Već dugo vremena ste u Engleskoj, šta je to što utiče na činjenicu da je Engleska jedna od najkvalitetnijih reprezentacija svijeta?

“U današnjem fudbalu je najvažniji novac, nažalost. Rezultati zavise od toga koliko novca je uloženo u klub. Mislim da Engleska ima najbolje uslove na svijetu za fudbal, na svakom koraku je teren za fudbal. U isto vrijeme, mora se ulagati. Vidite i sami da je u zadnjih pet godina Engleska postala jedna od ili možda i najozbiljnija reprezentacija na svijetu, ako ćemo gledati po igračima i rezultatima na prethodna dva prvenstva. I mislim da je Engleska favorit da osvoji Svjetsko prvenstvo iduće godine.”

Vjerujem da ste i sami svjedočili nizu sjajnih talenata koji na kraju ne ostvare svoj potencijal, šta je najčešće razlog za takvo nešto?

“Problem je u tome što je u Engleskoj konkurencija stvarno velika, svakom momku je san da postane fudbaler. Nažalost, nemoguće je da se to ispuni. Ima mnogo slučajeva gdje jedan igrač provede veliki period, naprimjer od U8 pa do U16 u jednom velikom klubu, i onda kad napuni 16 godina ne dobije profesionalni ugovor. Nakon toga izgubi volju i mentalno ne bude spreman da nastavi dalje raditi, i nažalost onda krenu na pogrešan put poput alkohola ili droge. To je žalosno, ali se dešava jako redovno. A neki naravno karijeru moraju završiti ranije zbog povrede.”

Spomenimo i Vašu fudbalsku karijeru. Važili ste za velikog talenta, spominjali su se veliki klubovi, šta Vas je na kraju spriječilo da napravite veliku karijeru?

“Ja sam proveo 3-4 godine u omladinskom pogonu Watforda. Mislim da sam bio mlad i naivan, imao sam mnogo talenta i potencijala. Ljevak sam, a to je u današnjem fudbalu jako teško naći. Kad sam saznao da mi klub neće produžiti ugovor, donio sam odluke koje nisu bile dobre za moj razvoj. Bio sam na odmoru u Bosni i dobio sam par poziva iz klubova u BIH. To mi je bila najveća greška u karijeri. Da sam ostao u Engleskoj i igrao za neki manji klub u trećoj ili četvrtoj ligi siguran sam da bih i sad igrao. Tako da sam ja jedini krivac zašto nisam ‘uspio’, ali evo mislim da se sve u životu desi sa razlogom i tu sam sad gdje jesam sa razlogom. Sve je to jedno iskustvo, nebitno je li negativno ili pozitivno. Sada sam stariji i pametniji i mogu dati savjet mladim igračima jer sam prošao mnogo toga.”

Šta biste istaknuli kao najvažnije karakteristike jednog skauta?

“Skaut mora da razumije fudbal, da ima osjećaj za igrača i da vjeruje u osjećaj da igrač ima potencijala da bude dobar igrač.” 

Sigurno ste kroz karijeru bili i u kontaktu sa nekim poznatim igračima.

“Svaki dan sam bio u kontaktu sa igračima iz Watforda u trening centru, jer je trening centar i škola fudbala na jednom mjestu. Naravno, kad radiš u svijetu fudbala onda kroz razne situacije upoznaš mnoge igrače i trenere. Od naših igrača, u kontaktu sam sa Asmirom Begovićem, koji je jako korektan i naravno dobar i uspješan igrač. Uskoro ću ići u posjetu u njegovu školu fudbala koju vodi u Londonu, da pogledam potencijalne golmane.”