Zvijezda HNL-a za Balkan Interviews: Niko se neće ljutiti ako promijenim reprezentaciju, vjerujem da ćemo osigurati opstanak u HNL-u!

Foto: Pixsell

Osnovna predsrasuda o hrvatskom nogometu jeste to što se smatra igrom u kojoj Dinamo važi za sigurnog prvaka, a ostale ekipe se bore za ostala mjesta na tabeli.

Ove sezone gledamo potpunu drugačiju sliku, a ujednačenost ekipa iz cijele lige čini HNL jednom od trenutno najinteresantnijih liga na Balkanu.

Prošao je period kada su se bodovi unaprijed upisivali ili kada su timovi iz donjeg dijela tabele važili za ekipe na kojima se “popravlja gol razlika”. Dokazao je to i Šibenik, koji u drugom dijelu sezone igra preporođeno na krilima dvojca Jurić-Sahiti. Timski duh Šibenika pobijedio je i aktuelnog prvaka – GNK Dinamo. Sve navedeno je bio razlog da kontaktiramo ponajboljeg pojedinca ekipe sa Šubićevca, Emira Sahitija.

Ova godina nije mogla bolje početi za Vas. Igrate odlično, postižete pogotke, koja je tajna Vaših dobra igara u ovoj godini?

“Bok svima! Normalno, kad sam došao nisam bio u dobroj formi. Svaki trening i svaku utakmicu sam davao sve od sebe i došao sam u super formu, nadam se da ću ovako i nastaviti.”

Na kraju sezone ističe Vaša posudba u Šibeniku. Kakvi su planovi za dalje, je li ostanak u Šibeniku jedna od opcija?

“Ja sam fokusiran 100% još tri mjeseca na Šibenik, a poslije će moj menadžer morati da priča sa Hajdukom i da vidimo šta je najbolje za mene.”

Vaš brat Suad je igrač Zrinjskog. Nađete li vremena za pogledati njegove utakmice, kako Vam se čini kvalitet bh. lige?

“Da, kada imam dva dana slobodno, idem kod njega malo da ga vidim ako sam slobodan i nemam ništa raditi. Normalno svaku utakmicu gledam kad on igra liga, bh. liga je dobra, ima dobrih igrača.”

Vaš brat je debitovao za reprezentaciju Kosova, a Vi ste do sada nosili dresove mlađih selekcija Albanije. Za koju seniorsku reprezentaciju ćete se Vi opredijeliti?

“Moj brat je igrao za Kosovo, a ja sam igrao pet godina za Albaniju U-21. Moje je da radim, treniram i da igram dobro. Ako dođe poziv, spreman sam. Neće se niko ljutiti ako promijenim reprezentaciju, mi smo kao braća.”

Svi igrači maštaju o igranju za timove iz Liga petice, u kojoj od tih liga biste najviše voljeli zaigrati?

“Pa svaki igrač želi igrati u Ligi petice, nije bitno koja liga samo da si tu. Nadam se da ću jednog dana zaigrati u jednoj od pet najjačih evropskih liga.”

Sutra je na rasporedu meč između Slaven Belupa i Šibenika. Kakva su Vaša očekivanja, je li opstanak u ligi već osiguran?

“Sutra nas čeka teška utakmica, ali mi idemo po 3 boda. Pokazali smo se kao jako dobri i ulazimo u svaku utakmicu sa namjerom da pobijedimo i tako će biti i sutra. Nadam se pozitivnom rezultatu.”

Kojeg igrača najviše cijenite?

“Najviše mi se sviđa Iniesta kao igrač, poslije njega Messi.”

Savršeno sarađujete sa Denijem Jurićem, šta je ključ tako dobre saradnje?

“Denija znam iz Hajduka i od tada smo dobri prijatelji. Hvala Bogu, dobro nam ide i nadam se da ćemo ovako nastaviti.”

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Niste imali priliku zaigrati pred navijačima Šibenika usljed pandemije, vjerujete li u povratak navijača do kraja sezone? Uvjerili ste se u njihov lojalnost kada su vas dočekali poslije pobjede nad Dinamom.

“Igrali smo samo jednu utakmicu protiv Lokomotive kući, ali stvarno je bolji osjećaj kad imaš navijače na tribinama i nadam se da će se što prije vratiti. Oni nam daju još veću motivaciju, bio je dobar osjećaj kada su nas čekali nakon pobjede nad Dinamom. Normalno da ćemo slaviti s njima kada smo pobijedili, jer nije lako pobijediti Dinamo u Maksimiru. Ali to je sada prošlo i moramo sad svaku utakmicu do kraja davati sve od sebe. Imamo još 15 utakmica i vjerujem da ćemo ostati u ligi jer imamo dobru ekipu.”